Nederlandse bedrijven staan bij de fiscus voor miljard in het krijt

Harderwijk, 13 maart 2014. Het FD kopt vandaag op de voorpagina: “Nederlandse bedrijven staan bij de fiscus voor miljard in het krijt“. Vervolgens wordt gemeld dat curatoren vinden dat er sprake is van concurrentievervalsing ten opzicht van bedrijven die wel hun belasting betalen. De inhoud van dit artikel stemt tot nadenken.

Aannemend dat Eijkelenboom en Verbeek de curatoren juist weergeven is het eerste dat bij me opkomt het volgende, Wat als de fiscus nu geen uitstel zou verlenen? Dan gingen er nog meer bedrijven failliet en hadden de curatoren meer werk. Dat plaatst hun kanttekening toch op zijn  zachtst gezegd in een merkwaardig daglicht. De fiscus is er niet om aan marktregulering te doen of om bepaalde partijen te bevoordelen.

Tegelijkertijd zie ik ook iets anders. De fiscus is een uitvoeringsdienst van het Ministerie van Financiën en daarmee van de Rijksoverheid. Een Rijksoverheid die al sinds mensenheugenis haar uitgaven niet op orde heeft en stelselmatig meer uitgeeft dan zij binnen krijgt en de tekorten afwentelt op de burgers en met name de middenklasse en het bedrijfsleven.

Die zelfde middenklasse is volgens hoogleraar Joseph Blasi in deze zelfde krant al 30 jaar aan het verarmen, mede door de toenemende belastingdruk van de overheid. Het wordt tijd dat de overheden de hand in eigen boezem steken en  zoals de Amsterdamse hoogleraar, monetair econoom en voormalig DNB directeur Lex Hoogduin enige tijd terug al betoogde in deze krant structureel elk jaar de komende tien jaar 2% gaan bezuinigen en ophoudt ons financieel systeem stelselmatig te ondermijnen.

 

 

This entry was posted in Belastingrecht, Faillissementsrecht. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.