Harderwijk, 12 december 2016. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen, die denken dat zij hun echtscheiding zelf kunnen regelen. Veelal speelt het kostenargument hier een belangrijke rol.

Afgelopen week volgde ik in het kader van mijn permanente educatie een cursus echtscheidingsrecht met als titel: ”Eigen woning en echtscheiding: een fiscaal oerwoud van giftige spelregels”, gegeven door mr. Frits van der Kamp, een fiscalist gespecialiseerd in echtscheidingsvraagstukken en fiscaliteit.

Het romantische huwelijksideaal?

De belangrijkste oorzaak van het feit dat mensen hierbij onvoldoende stilstaan is de introductie van het romantische huwelijksideaal in de 19e eeuw. Ik zal duidelijk zijn. Het huwelijk is ook en vooral een vermogensrechtelijk contract.

En omdat het over geld gaat, moet je dat goed regelen om je huwelijk heel te houden, want 80% van alle echtscheidingen vindt zijn oorzaak in ruzies over geld. En als het dan toch misgaat regel het dan zo, dat u en uw ex echtgenoot, of ex echtgenote en niet de fiscus er vandoor gaat met uw rechten en dus uw geld.

Soms kan het zinvol zijn vanuit het oogpunt van vermogensplanning, om voordat u gaat scheiden, als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, toch huwelijkse voorwaarden te laten maken.

Ook wilt u voorkomen dat de hypotheekrenteaftrek van de eigen woning beperkt wordt, of niet meer mogelijk is, omdat u niet het goede huwelijksvermogensregime hebt gekozen.

Fiscaal partnerschap

Het begrip fiscaal partnerschap in de Wet Inkomstenbelasting 2001 speelt een belangrijke rol. Ook is het huwelijksgoederenrecht in 2012 gewijzigd, hetgeen een aanzienlijke verandering in de aanspraken tussen echtgenoten met zich meebrengt als men in elkaars eigendommen investeert. Bij waardering van BV’s speelt de pensioenverplichting een belangrijke rol. Ik heb hier zo maar en paar voorbeelden genoemd zonder volledig te zijn. Kennis van deze materie helpt u voor u betere keuzes te maken.

Meer weten? Bel Robert Oosthout op 071-5249316 of mail naar: oosthout@oosthoutadvocatuur.nl.

Leiden, © 2016 mr. A.R. Oosthout.

Disclaimer:
Aan de samenstelling van de inhoud van dit artikel is de grootste mogelijke zorg besteed. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Als u vragen heeft, bel mij op bovengenoemd nummer, of schrijf. U kunt ook uw eigen advocaat of bedrijfsjurist bellen.