DNB weer op de pijnbank wegens falend toezicht

DNBnaamloos

Harderwijk, 24 januari 2014. Het FD opende vandaag met deze kop: “DNB weer op de pijnbank wegens falend toezicht“.  Voor mij was dit een déja vu. In 1983 ging de Tilburgse Hypotheekbank failliet. In die tijd hadden we slechts de Wet Toezicht Kredietwezen (WTK). Nout Wellink werkte toen al bij DNB, hoewel nog niet als president. Ook toen was het toezicht onder de maat. Vervolgens zijn er allerlei toezichtwetten gekomen en autoriteiten, denk aan de NMA, AFM en de Verzekeringskamer. Wat de wetgever echter over het hoofd zag, was dat je met wetten de mentaliteit van mensen niet verandert.

Toen ik in 1985 ter afsluiting van mijn doctoraalstudie Nederlands recht een scriptie wilde schrijven over het bedrijfseconomisch toezicht van DNB werd mij dit ten sterkste ontraden door Prof. Rijnvos, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en voormalig AMRO bankbestuurder. Hij vreesde dat ik geen medewerking zou krijgen van DNB en dat als het mij wel zou lukken, ik een beerput zou opentrekken. Mijn drijfveer is ontstaan in de tijd dat ik bij H. Albert de Bary & Co.  Bankiers N.V. te Rotterdam werkte, waar zaken passeerden die in mijn visie strafrechtelijk niet door de beugel konden. Toen ik er mijn bazen mee confronteerden, bevestigden zij mijn gelijk en zij gaven aan aan gouden koorden te liggen met een gezin, een hypotheek, etc. en zeiden dat als zij het niet zouden doen de AMRO Bank op de Blaak het wel zou doen en zij dan niets verdienden. Die zelfde vestiging van AMRO bank is later de inleiding geworden tot de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), omdat er Surinaamse drugsgelden werden witgewassen. In die tijd is bij mij de notie ontstaan dat de (toenmalige) bankiers geen moraal hadden. Zolang er geld verdiend kon worden en de wetgever niet ingreep gingen zij gewoon door. Ik zei mijn  baan op en ging afstuderen.  In de afgelopen jaren hebben we gezien dat ook nadien de mentaliteit onder bankiers niet noemenswaardig is veranderd en dat de graaicultuur hand over hand is toegenomen.

Minister Dijsselbloem heeft er voor gezorgd dat er inmiddels een bankiersexamen is en dat bankiers beëdigd moeten worden en dat zij een eed moeten afleggen en dat zij als zij zich schuldig maken aan onoirbaar gedrag zij hun baan kunnen kwijt raken.

Het heeft meer dan 30 jaar geduurd voordat de politiek de consequenties trok uit datgene dat in 1983 al duidelijk was. Nu is de zaak na het faillissement van DSB de nationalisaties van Fortis Bank, ABN AMRO bank, SNS Reaal en staatssteun aan ING kennelijk zo uit de hand gelopen dat het alleen nog op Europees niveau kan worden geregeld. Ook andere Europese banken moesten van de ondergang worden gered. De vraag is of ondanks de strengere regelgeving in de toekomst niet opnieuw dergelijke debacles zich zullen voordoen. De mentaliteit van mensen verander je namelijk niet.

Een positief punt is dat nu niet langer alleen de belastingbetaler de rekening betaalt.

 

 

 

This entry was posted in Bank -en effectenrecht, Geen categorie, Verzekeringsrecht. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.