De Wet Werk en Zekerheid.
Harderwijk, 11 september 2015. Op 1 juli 2015 is het tweede gedeelte de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden. Een deel was overigens al op 1 januari 2015 in werking getreden. Deze wet brengt een groot aantal veranderingen teweeg op het gebied van het arbeids- en ontslagrecht, de WW en de re-integratie van werkeloze werknemers. De wet verstevigt de rechtspositie van flexwerkers. Het ontslag wordt sneller goedkoper en eerlijker. De WW wordt erop gericht mensen weer sneller aan het werk te krijgen. Dat is de intentie van de wetgever. Of het in de praktijk ook zo gaat werken moet worden afgewacht.

De verwachting

We zijn nu net de derde maand in gegaan na de inwerkingtreding van de WWZ. De verwachting van de vele duizenden arbeidsjuristen en advocaten is dat het tot meer werk gaat leiden voor hen en voor de rechterlijke macht, met name de kantonrechters in Nederland. Jarenlang hebben rechters geroepen dat ze teveel werk hadden en hebben we mediators opgeleid en ander manieren van geschillenbeslechting beproefd. Onder druk van de noodzaak tot bezuinigen blijkt het nu wel mogelijk om binnen een half jaar een beslissing te nemen en een wet over de totstandkoming waarvan bijna 40 jaar is gedebatteerd te schrijven en door het parlement te krijgen. De financiële nood in Den Haag is kennelijk zo hoog dat er snel geschakeld moet worden. Dat zagen we bij de transitie in het sociale domein eerder ook. Terug naar de WWZ. Omdat deze wet voor zowel werkgevers als werknemers enorme gevolgen gaat hebben wil ik een aantal wijzigingen op een rijtje zetten zonder de illusie te hebben uitputtend te zijn. Als u in een concreet geval vragen hebt ga dan naar uw arbeidsrechtadvocaat of bedrijfsjurist. Voor werkgevers is het goedkoper geworden om werknemers te ontslaan, omdat de ontslag- vergoeding is beperkt tot maximaal € 75.000,– en tot een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen dan € 75.000,–. Bovendien is in de Kantonrechtersformule, die gebruikt wordt om de ontslagvergoeding te berekenen een wijziging aangebracht, die ertoe leidt dat de vergoedingen niet zo snel oplopen.

Werknemers

Voor werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is er eerder een vast contract, omdat de werkgever nu nog slechts twee maal mag verlengen in plaats van drie maal terwijl de periode waarbinnen verlengd mag worden beperkt is van 36 naar 24 maanden maximaal. Tijdelijke contracten worden bovendien als opeenvolgend beschouwd als zij elkaar met tussenpozen van maximaal 6 maanden opvolgen. Dat was voorheen 3 maanden. Alle werknemers hebben recht op een transitievergoeding, als zij ten minste 2 jaar in dienst zijn geweest en het initiatief voor het ontslag uitgaat van de werkgever. Het uitgangspunt voor de berekening is een derde maand per dienstjaar. Als men 10 jaar of langer in dienst is wordt dat een halve maand per dienstjaar. Het ontslagrecht wordt daarmee sneller, goedkoper en eenvoudiger voor werkgevers. Voor ontslag op basis van bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid is er het UWV en de overige zaken lopen via de Kantonrechter (1). Wijzigingen in de WW per 1 juli 2015 worden, dat als men een half jaar werkeloos is men alle arbeid als passend dient te beschouwen en men dus alles moet accepteren. Vanaf 1 januari 2016 wordt de duur van de WW stapsgewijs teruggebracht tot deze op 1 januari 2019 nog slechts 24 maanden is. Dat gebeurt met een maand per kwartaal. Ook in de opbouw van de WW komen wijzigingen. Inde eerste 10 jaar is dat een maand per dienstjaar en daarna een halve maand per dienstjaar. Vanaf 1 juli 2015 wordt bovendien inkomensverrekening toegepast, zodat het altijd loont om te werken in plaats van een WW uitkering te genieten (2). 

Overzicht veranderingen WW 2014 -2015

Tabel veranderingen WW
Hoe is het? Hoe wordt het?
(Publieke) duur: maximaal 38 maanden Maximaal 24 maanden
Hoogte: 2 maanden 75% en daarna 70% dagloon Blijft gelijk, dus: 2 maanden 75% en daarna 70% dagloon
Opbouw: 1 jaar arbeidsverleden = 1 maand WW 1e 10 jaar: 1 jaar = 1 maand WW en daarna elk jaar arbeidsverleden = ½ maand WW
Na 1 jaar is alle arbeid passend Na ½ jaar is alle arbeid passend
Urenverrekening en voor kleine groep na 1 jaar inkomensverrekening Inkomensverrekening vanaf 1e WW-dag

 

Het hele systeem van de nieuwe wet is erop gericht mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Of dat ook werkelijk zo gaat werken moet in de praktijk blijken.

Disclaimer: Dit artikel werd geschreven door mr. A.R. Oosthout. Robert Oosthout is advocaat bij Oosthout Advocatuur met kantoren in Leiden en Harderwijk. Hij richt zich met name op het MKB en houdt zich o.a. bezig met arbeids- en ontslagrecht. Aan de inhoud werd de grootste mogelijke zorg besteed. U kunt er echter geen rechten aan ontlenen. Als u concrete vragen hebt, bel dan op 071-5249316 of 06-26902545 of mail naar oosthout@oosthoutadvocatuur.nl.